Postbezorging

Het begin van het bezorgen van de post

Door Evelien.

Ik ben zo eens aan puzzelen gegaan, wanneer precies de eerste vorm van het versturen van post begonnen is. En ik moet jullie vertellen dat ik opzich best wel ben geschrokken over het feit dat het al zolang bestaat.

De eerste vorm was eigenlijk best wel makkelijk. Kennen jullie het spelletje door fluisteren nog? Dat gebeurde toen ook alleen werd er niet gefluisterd maar gewoon hard op tegen de bode gezegd.

 

3100 jr voor Chr. (jawel) was het land Egypte groot(700 km lang) en wilde de Farao berichten versturen naar het andere deel van Egypte. Maar goed, toen hadden ze nog geen papier. (hoe zouden ze het toen gedaan hebben zonder wc papier???, ehm laten we daar maar niet verder over nagaan denken)  De bode gaf het dan door aan de koerier en die moest het uit zijn hoofd leren. Hij was natuurlijk dagen onderweg. Hoe vaak zou hij het onderweg wel niet herhaald hebben? Gelukkig kreeg hij wel genoeg eten en drinken mee. En als hij aangekomen was bij de eindbestemming, droeg hij de boodschap over. Hij kon dan even uitrusten van de lange reis en kreeg vaak ook weer een boodschap mee terug. Aangezien de benen van de koerier er ook niet soepeler erop werden, werden ze vaak vervangen voor anderen.

Aangezien de bureaucratie daar ook werd ontdekt moesten ze wel iets met schriftelijk werk gaan doen. En daar komt dus ook het geschrift vandaan.

 

Het eerst schrift was het hiërogliefenschrift en dat was eigenlijk het begin van het eeuwenoude postbedrijf.

Daarnaast werd er ook het papyrus uitgevonden. Het leek op papier, maar was erg dun en kon veel informatie bevatten. Want het Egyptische rijk moest wel de informatie op een veilige manier kunnen vervoeren. Mede omdat het leger steeds verder groeide en zich verspreide over het land. En zo kon een koerier op een makkelijker manier de boodschappen verspreiden. Eigenlijk kun je de koerier vergelijken met de hedendaagse postbode.

 

Er waren ook diverse provincies ontstaan en dan kon de koerier ook daar de nodige boodschappen heen brengen en keerde hij terug met de oa de boekhouding.

Dit alles is rond 2200 voor Chr. ontstaan.

 

Tot zover het ontstaan van de postbezorging. De volgende keer ga ik verder vanaf 550 v. Chr. Zoals jullie wel kunnen nagaan, duurt het dan nog een hele tijd voor dat we bij nu zijn. Maar wees niet bang ik zal zo nu en dan wat woestijnen en kamelen overslaan.

Maar als je je er eenmaal induikt dan kan ik je wel vertellen dat het lastig is om er weer uit te klimmen. Het is erg interessant.

 

Wordt vervolgd.....

Evelien